NIEUWSBRIEF KAPEL HUIZE ST. CATHARINA MAART 2020


I.v.m. het Coronavirus is de St. Catharinakapel gesloten tot 1 juni 2020 voor zowel vieringen als evenementen.

Voor de periode na deze datum verwijzen wij u naar de website van de St. Catharinakapel (www.sintcatharinakapel.nl)

De zusters en de 2e Wereld Oorlog
In het 4e kwartaal van 2019 hebben we het steeds over 75 jaar bevrijding van Bergen op Zoom. Maar hoe hebben de zusters 75 jaar geleden deze periode meegemaakt?
Tien dagen en nachten zat men in het St. Catharinagesticht (’t Ketrientje) in de schuilkelders. Behalve de zusters en inwoners van het gesticht schuilden daar nog 70 mensen uit de omgeving. In de schuilkelders was geen elektra, amper noodverlichting, weinig water, het was behelpen in alles.
Op 23 oktober richtte een granaatinslag grote materiële schade aan in het gesticht, maar wonder boven wonder bleven alle mensen ongedeerd. Meer dan 500 ruiten waren kapot. De oude vrouwen, die in bed lagen op zaal, kwamen ongedeerd onder het puin en glas vandaan.
Op 27 oktober viel een granaat door het dak van de kapel, maar ontplofte niet. Er was alleen veel stof… Een tweede voltreffer viel op het koor en trok een verwoestend spoor door de kapel. Gelukkig bleven het pas geplaatste orgel en de kruisweg ongeschonden.
Na veel werk verzet te hebben was de kapel met Allerheiligen weer waterdicht en bruikbaar.
De schade aan het Catharinacomplex was ƒ 20.000 (prijspeil 2019: € 127.000), na de oorlog hebben ze hier ƒ 4.800 van terug ontvangen.

Frans van den Berg

U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.
Als u reeds bent ingeschreven en geen prijs meer stelt op onze nieuwsbrief kunt u zich hier ook uitschrijven, door uw voorkeur op nee te zetten.

Nieuwsbrief voorkeur
Uw naam :
Uw E-mail adres :
Nieuwsbrief ontvangen : Nee Ja
Om robot ingaves tegen te gaan, vragen we u om hieronder het controle getal : 2974 in te voeren. 
Controle getal :

Voor nadere info neemt u contact op met info@sintcatharinakapel.nl
Copyright © Whoosh 2020